Агресивен доберман напада домашни любимци във варненския квартал "Кайсиева градина", сигнализираха наши читатели. Това се е случило докато стопанинът разхожда кучето, като не взима никакво отношение въпреки ситуациите.

Последното нападение е от 21 януари, когато момиче на 12 години и приятелката му разхождали йоркширски териер на повод в междублоковото пространство. Те се разминавали с добермана, като в следващия момент той е нападнал малкото куче. Въпреки, че агресивното животно е било на разтеглив повод, стопанинът му не направил никакви усилия да дръпне кучето или да ги разтърве, като ги гледал безучастно.

Двете деца започнали да крещят, като успели да отскубнат йоркито. Съвсем несмутимо мъжът си продължил по пътя заедно с добермана. Пострадалото четириного е било откарано на ветеринар, тъй като не можело да ходи и изпитвало силна болка. За щастие, то се е възстановило след терапията, а ветеринарите заявили, че кучето е извадило късмет.

Не такъв късмет обаче е имало друго куче от същата порода, като преди по-малко от година същият доберман го е убило, отново пред безучастния поглед на стопанина му. Тогава потърпевшите са подали сигнал в полицията, но на стопанина му се разминало, тъй като констатацията на властите била, че йоркито е било без повод.

След последния случай отново е бил подаден сигнал в полицията, като оттам са съставили протокол на стопанина да води кучето само с къс повод и намордник. Той не е бил санкциониран, тъй като по наредбите на Община Варна, не пише изрично кои породи трябва да бъдат с намордник, а има единствено определението "агресивно куче".

Поведението на стопаните пък било изключително арогантно. Съпругата на мъжа казала пред родителите на детето – "Какво толкова, нали на децата нищо им няма?".

Въпреки протокола на полицията, стопанинът на добермана продължава да разхожда кучето си с разтеглив повод и без намордник. Той е бил заснет от бащата на детето, което е разхождало нападнатото куче. Момичето все още е в шок, като изпитва страх, както да излиза с кучето, така и от други четириноги.

Според нашите читатели поведението на стопанина е изключително безотговорно. Въпреки че досега то не е било агресивно към хора, то няма никакви гаранции, че утре няма да нахапе и човек, който се опитва да спаси домашния си любимец.