30 дни за настаняване за лечение в психично заведение. Това е решението на Районен съд - Пловдив, който разглежда казуса на Галя, която роди сама у дома си и отказа да регистрира бебето си в "дяволската система". За този случай "Фокус" ви информира в края на октомври миналата година.

"Последните 14 дни, в които тя е била в център за психично здраве са повлияли много добре като терапия и след тези 30 дни тя ще бъде съвсем нов човек. Поискахме терапията да бъде проведена в домашни условия, но съда отхвърли молбата на защитата", заяви след края на съдебното заседание адвокатът на подсъдимата Евгени Костадинов. 

"Чрез призоваването на свидетелите очаквахме да покажем, че има подкрепа към Галя Танева от нейни близки, които биха и помагали при отглеждането на детето й. Адвокатът поясни, че част от свидетелите са били мъжа на по-голямата й сестра, неин приятел и приятелка", допълни още той.

Относно в какво състояние е детето, защитата посочи, че няма такава информация. "Аз днес встъпих в това дело за настаняването, а за детето са други дела и производства." Той добави, че диагнозата на обвинената е лека форма на шизофрения като поясни, че и преди е приемала лекарства.

От думите му, след края на делото, стана ясно, че след като изтече срокът от 30 дни за провеждане на терапия, Галя ще бъде освободена, ще се прибере у дома и ще продължи живота си. "Не става въпрос за детето, а за майката, която страда от психично заболяване. Повдигнатото обвинение е по Закона за здравето", уточни Евгени Костадинов.

Той обяви, че на 18 май е насрочено ново дело на Окръжен съд - Пловдив, на което защитата ще обжалва решението на съда.