"Днес бяха оттеглени исковете срещу мисля 48 ответници". Това заяви пред журналисти в съда адвокат Марине Галева, която представлява ищеца - МБАЛ-Добрич, по дело, образувано по искова молба, подадена от "Многопрофилна болница за активно лечение – Добрич“ АД, с която са предявени искове за установяване на незаконността на обявена на 13 октомври 2022 г. ефективна стачка и провеждана предупредителна стачка срещу 136 служители в болницата, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Тези над 40 ответници, по думите на Галева, са подали молби до работодателя си в МБАЛ-Добрич, че не желаят да продължават стачни действия, други, че не са участвали в стачни действия. С оглед на коректност от страна на работодателя към неговите служители е преценено, че е редно исковите претенции спрямо тези хора да бъдат оттеглени, допълни адв. Марине Галева. 

Адв. Галева отбеляза също, че при работодателя в МБАЛ-Добрич няма постъпило искане, което конкретно да сочи какви са претенциите на стачкуващите. "Най-общо мога да кажа: за трудови възнаграждения и някакви социални придобивки, но какви са те, нямам яснота", каза адв. Галева.

Списъка на ответниците, срещу които се води делото, са подадени от самите стачкуващи. "Всеки един ден, в който е имало проведена предупредителна стачка, в канцеларията на работодателя се предават списъци от всяко едно отделение кои служители са участвали в стачката. На базата на тези списъци е изготвена съответно исковата молба", заяви Марине Галева. 

Тя допълни още, че на работодателя не е представено решение за стачката и няма никакво отправено писмено искане до работодателя от стачкуващите служители. 

Жулиета НИКОЛОВА