Българската армия, специално с мисиите зад граница, изпълнява държавната политика по отношение приноса ни към стабилността и спокойствието на Западните Балкани. Това каза пред журналисти в Благоевград началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, предаде репортер на "Фокус". 

Поводът за идването му в Благоевград беше провеждането на тържествена церемония по официалното изпращане на военно формирование за участие в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) "ALTHEA".

"Искам да подчертая, че заповедта за активиране на контингента дойде в петък вечерта. Вторник изпращаме контингента. Над 100 военнослужещи, окомплектовани, мотивирани и готови да изпълнят задачите, които са присъщи на мисията. Само може да се гордеем с това. С допълнителното разгръщане на контингента в Косово, вече ще имаме около 300 военнослужещи, което е един значителен принос към операцията на НАТО в Косово. Подготвени сме, сертифицирани сме. Убеден съм, че те ще изпълнят задачите. Това, което се нуждаем - укрепване на отбраната, на армията ни, за което имаме политически консенсус, надявам се наистина да се случи и това е примера, който даваме", каза още той.

Адмирал Ефтимов коментира, че ситуацията в Косово е стабилна. 

"Искам само да напомня, че операцията в Косово започна с над 50 хил. военнослужещи. Тази бройка намаля в съответствие с изменение на обстановката. Стабилна е обстановката. Реагираме на всякакви признаци, на всякакви ситуации, които могат да се развият. Затова командирът на мисията поиска да бъде активиран този резерв и ние реагираме. За сега има около 5 хил. души в Косово, което мисля, че е достатъчно в настоящия момент и съответства на ситуацията", допълни той.

Над 100-те български военнослужещи, които заминават във вторник са с продължителност на мисията до шест месеца.