Тържествена церемония по официалното изпращане на военно формирование за участие в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) "ALTHEA" се проведе в Благоевград, предаде репортер на "Фокус".

Събитието започна с откриване на церемонията и приветствия от официалните гости. 

Кметът на Община Благоевград Методи Байкушев каза, че всички сме наясно с това, че ако не е тази мироопазваща мисия, вероятността за ескалация и за нови трагични събития е наистина голяма. 

"Именно заради това вашата мисия е от изключителна важност. Вие отивате там, за да защитавате човешки животи, сигурността и стабилността на цял един регион и демокрацията в една млада държава. Това са ценности от изключителна важност за нас. Именно заради това от сърце искам да ви пожелая успех в тази мисия. Когато тя свърши - да се върнете всички тук живи и здрави и да ви посрещнем с вашите семейства и да ви благодарим, че изпълнихте най-важната мисия", добави Методи Байкушев

Областният управител на Благоевград Георги Динев пък каза, че днес нашите военнослужещи се отправят на поредна мисия далеч от родината, за да бранят мира и сигурността. 

"На вашите плещи лежи огромна отговорност, но вие отново ще бъдете стожера на мирния процес. Не забравяйте, че всеки един от нас, мислено ще бъде с вас. Имате нашата пълна подкрепа. Убеден съм, че няма да щадите сили и умения и да изпълнявате задачите си в интерес на българската армия. Самото ви участие в тази мисия е едни пореден знак на ангажираността на България към нашите съюзници от НАТО, защото всяка стъпка към мир и сигурност в Косово, е стъпка към по-стабилна и просперираща Югоизточна Европа", добави Динев. 

В свое слово помощник - националния командир на контингента каза:

"Благодаря на военното ръководство за гласуваното ми доверие. Искам да се обърна и към личния състав на контингента и да му благодаря за проявената отговорност, професионализъм и мотивация. Уверен съм, че със съвместни усилия ще изградим сплотен и задружен екип, с който гордо и уверено ще се справим в пълен обем с поставените ни задачи, издигайки престижа и авторитета на въоръжените сили, Сухопътните войски и Трето бригадно командване пред нашите коалиционни партньори".

На площад "Георги Измирлиев - Македончето" бе отслужен и водосвет за здраве и благословен успех.

Събитието завърши с тържествен марш и тържествено откриване на сграда №22 - щаб на Военно формирование 26 400.