98 700 хартиени бюлетини бяха доставени в РИК – Смолян днес, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян. Те бяха получени от упълномощените представители на РИК-Смолян и оправомощен служител от Областна администрация Смолян от "Печатница на БНБ“ АД.

Транспортирането на бюлетините до областния град се извърши в запечатан с пломба автомобил, съпроводен от служители на МВР-Смолян. В присъствието на членовете на РИК-Смолян, служители на ОД МВР-Смолян, на организационно-техническия екип на Областна администрация Смолян, представители на медиите, председателят на РИК-Смолян Росица Чакърова преряза пломбата на автомобила, превозващ бюлетините.

Бюлетините ще се съхраняват в определено за целта, със заповед на областния управител, помещение в сградата на Областна администрация Смолян. То е оборудвано със СОТ  и видео наблюдение  и бе запечатано в присъствието на членовете на РИК-Смолян.  В него хартиените бюлетини ще се съхраняват под денонощна полицейска охрана до предаването им на секционните избирателни комисии в област Смолян.

Броят на избирателите по предварителни списъци в 22-ри изборен район Смолянски е 98 149, каза пред журналисти председателят на Районната избирателна комисия – Смолян, Росица Чакърова. Тя уточни, че има достатъчен брой бюлетини дори ако се наложи да се премине към гласуване изцяло с хартиени бюлетини.

Чакърова допълни, че още нямат информация кога точно ще пристигнат машините за гласуване, тъй като те си охраняват от полицията, "Сиела“ ги доставя и те нямат тази отговорност към доставката на машините и тяхното предаване към секционните избирателни комисии.

В 133 избирателни секции в областта ще се гласува с машина, като в 10 от тях ще се гласува с две машини. В останалите 129 ще се гласува с бюлетини, а общият брой на секциите в Смолянска област са 262. Има и пет допълнителни секции, които са подвижни и в тях ще гласуват хората с трайни увреждания, както и хората болни от Covid-19 и поставените под карантина. "Подвижните секции са сформирани в две общини – по една в Рудозем, Мадан и Доспат, а в Борино те ще са две. Предстои образуването и формирането на секциите в лечебните заведения. Промяната този път е, че подвижните секции за хора с трайни увреждания в тях ще гласуват и хората, които са под карантина. Има си и специален ред, който е установен от ЦИК и първо ще гласуват хората с трайни увреждания, след които членовете на секциите слагат предпазните екипи и ще отидат при хората под карантина или болни от коронавирус, за да може и те да упражнят правото си на глас. Няма да има контакт между едните и другите и хората не би трябвало да се притесняват от това“, коментира Чакърова.

Както и на предишните избори, почти изцяло се подменя състава на секционните избирателни комисии в област Смолян, отбеляза председателят на РИК. "Не знаем защо се получава така, досега сме си го обясняваме с пандемията и със страховете на хората. Сега се случва същото въпреки че не сме в усложнена епидемична обстановка“, коментира тя.

За хората, които не са с трайни увреждания има определени секции от всяка община, в които са създадени условия тези хора да имат възможност да гласуват. В тези секции има рампи и тези хора могат да достигнат до секцията и да упражнят правото си на глас. Адресите и номерата на тези секции са оповестени на страницата на РИК – Смолян.

От началото на предизборната кампания досега има подадена само една жалба за унищожаване на агитационни материали. РИК - Смолян се произнесе, че тя не е основателна, защото реално нямаше нарушение, каза още Росица Чакърова.

Нели ГЕРГЬОВСКА