Профилактични прегледи на зрението преминаха 523 деца от начален етап на обучение в Свищов. Всички те бяха част от проект на Ротари клуб под надслов "Превенция на зрението на деца от I до IV клас“, предаде кореспондент на "Фокус“.

Идеята, казват организаторите е, че доброто зрение е от съществено значение за постигането на високи резултати в учебния процес. Проучванията показват, че около 80% от информацията се усвоява през очите – четене, писане, използване на компютър и други. Когато зрението не функционира правилно, образованието, спортът и всекидневните занимания могат да се окажат трудност.

Според световните стандарти в областта, профилактичните прегледи следва да започнат на шестмесечна възраст, като следващите прегледи са на една, три, пет и седем години. Профилактика на очното здраве трябва да се извършва ежегодно и в образователните институции. В тази връзка и с оглед подпомагане на дейността на здравните кабинети в училищата от Свищов, в рамките на реализацията н през скрининг на очното здраве. За 58 от малчуганите резултатите са показали необходимост от специализирани консултации със специалисти и проследяване на състоянието.