В кюстендилското читалище "Братство“ бяха отбелязани 84 години от рождението на поета Биньо Иванов, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Отбелязването на годишнината се състоя във фоайето на читалището, където беше подредена и фотодокументална изложба. Присъстваха приятели на поета, негови роднини, почитатели на творчеството му.

"Биньо Иванов е едно от големите имена в българската поезия. Един от символите на България. Имах честта да го познавам, да работим заедно и да обменяме мисли и идеи. Биньо Иванов е трайно свързан и с читалище "Братство“. Той работеше тук“, каза председателят на читалище "Братство“ Иван Андонов, който разказа в подробности за живота и делото на поета.

От своя страна един от приятелите на Биньо Иванов – Венцислав Филипов заяви, че поетът е друго измерение, той е извън нещата. "Биньо Иванов е уникален поет, чиято изключителна стойност надхвърля далеч мащабите на Кюстендил и на България. Той има своето място в световната литература. Той надживя времето по един свой начин, така както създаваше и своето творчество“, каза  Георги Славчев. Поетът и писател Михаил Калдъръмов допълни, че Биньо Иванов е вдигнал високо летвата, не е правил компромиси със словото. "Той ни даде най-добрият урок по литература – да търсим съвършенството, височината на изказа“, заяви Калдъръмов.

"Мисля си, че е необходимо някакво време да мине, за да се дистанцираме от бита, който сме наблюдавали в живота на големите хора, живели сред нас“, каза председателят на читалище "Асклепион“ Виолета Атанасова. Тя допълни, че Биньо Иванов е много малко известен с детските си книги. Предстои по тези книги да бъде направен спектакъл.

По време на събитието официално бе даден старт на Седемнадесетото издание на поетичния конкурс, носещ името на Биньо Иванов. Целта на конкурса е да продължи ярката литературна традиция на Кюстендил, за чието обогатяване и развитие има безспорен принос творчеството на Биньо Иванов – поетът, свързал трайно съдбата си с този град. Конкурсът е анонимен. В него могат да участват автори от цялата страна. Творбите, до три непубликувани стихотворения, в четири екземпляра, трябва да бъдат изпратени най-късно до 27 април в читалище "Братство“. Класираните на първо, второ и трето място автори ще получат парични награди. Ще бъдат присъдени и шест предметни награди. Организатори на конкурса са Община Кюстендил, читалище "Братство“ и читалище "Пробуда“ – Кюстендил. До 24 май отличените творби и автори ще бъдат публикувани на интернет страницата на читалище "Братство“.

Венцеслав ИЛЧЕВ