В Кюстендил отбелязват 84 години от рождението на поета Биньо Иванов. Това съобщи Агенция "Фокус“ Иван Андонов, председател на читалище "Братство“. Годишнината ще бъде отбелязана от 11.00 часа в читалището, където ще бъде подредена фотодокументална изложба.

"Близки и приятели ще припомнят и разкажат за срещите си с твореца, ще бъдат прочетени и стихове. Ще бъде представена и фотодокументална изложба, посветена на поета, свързал трайно съдбата си с нашия град", каза Иван Андонов. Изложбата съдържа стихосбирки на автора, книги, посветени на него, както и архивни снимки от неговия живот.

По време на събитието официално ще бъде даден старта на Седемнадесетото издание на поетичния конкурс, носещ името на Биньо Иванов.

Биньо Стоянов Иванов е роден на 16 януари 1939 година в село Бараково, Кюстендилско. Завършва ВИИ в София. Работи в промишлено предприятие в Кюстендил и в местния литературен печат. Първите му публикации са от 1958-59 година. В началото на 80-те години участва в радиопредавания на "Свободна Европа" и "Дойче веле". Първата му поетична книга "До другата трева", излиза през 1973 година.  Биньо Иванов умира на 16 април 1998 година. Посмъртно става носител на Специалната награда на Сдружението на българските писатели.

Венцеслав ИЛЧЕВ