41 училища от Великотърновска област са част от Националната програма "Заедно в изкуството и в спорта“, предаде кореспондент на Агенция "Фокус“. Официалното откриване на дейностите за региона се проведе през миналата седмица в горнооряховското СУ "Георги Измирлиев“. Специален гост бе зам.-областният управител Петя Райкова, уточняват от Областна администрация.

Програмата е разделена на няколко модула. В първия - "Изкуства“ са включени 34 училища от региона и са сформирани общо 66 групи в три направления – 22 музикални, 31 танцови и 13 театрални групи. В Модул "Спорт“ участват 37 училища с 15 отбора по баскетбол, 34 по волейбол и 25 по футбол. Професионалисти и от двете сфери са ангажирани като ръководители на групите/отборите, за да предадат своя опит и знания, отборен дух, воля и амбиция за изява и развитие.

Целта на "Заедно в изкуството и в спорта“ е да подпомогне формирането на умения за екипна работа чрез участието на учениците в колективни спортове и изкуства. Училищата получават средства за купуване на сценични костюми, инструменти, озвучителна техника, декори, екипировка на учениците, спортни уреди и пособия, и др., както и за възнаграждения на привлечени треньори и професионалисти в областта на музикалното, танцовото и театралното изкуство.