Апелативният съд потвърди присъда на Окръжен съд – Варна, с която подсъдим е бил признат за виновен в това, че на 3 септември 2021 г. е управлявал лек автомобил със скорост над 138 км/ч и по непредпазливост е причинил смъртта на трима души. Деянието е извършено след употреба на наркотични вещества. Алин Й. е наказан от първата инстанция с 6 години лишаване от свобода и за 5 години е лишен от право да управлява МПС. Делото е било разгледано при съкратено следствие, което задължава съда да намали с 1/3 присъдената санкция – до 4 години. Присъдата бе обжалвана от подсъдимия и от частните обвинители – наследници на починалите с противоположни искания: за намаляване/увеличаване на наказанието.

Късно вечерта на 3 септември подсъдимият шофирал по бул."Княз Борис I“ от Златни пясъци към Варна. Движел се в лявата лента със скорост 138.28 км/ч въпреки ограничението от 60 км/ч. По същото време от бензиностанция излизал автомобил, управляван от френски гражданин и с двама пътници – негов сънародник и британец. Шофьорът вместо да завие надясно към Варна, насочил колата през платното към "ръкава“, предназначен за обратен завой. Въпреки че за подсъдимия възникнала опасност, той не предприел спиране. Достигайки лявата лента колата на френския водач била ударена от автомобила на подсъдимия, който задействал спирачките в последния момент. Тримата чужденци загинали на място. В кръвта на българския шофьор са открити амфетамин и метаамфетамин. Автотехническата експертиза е показала, че причина за настъпване на произшествието е превишената скорост.

Правният анализ на фактите безспорно установява извършеното от подсъдимия престъпление, гласи решението на Апелативния съд. И тази инстанция отдава значение на съпричиняването на резултата от страна на загиналия водач. Той не само е пренебрегнал императивните предписания на пътните знаци, поставени на изхода на бензиностанцията: "стоп“ и "движение само надясно след знака“. Но е предприел маневра, включваща движение, насрещно на потока автомобили. Такова поведение освен абсолютно забранено, крие огромни рискове за всички участници в движението.

Спорният въпрос е за справедливостта на присъдата. В този случай законът предвижда лишаване от свобода от 3 до15 години. Определеният в настоящото производство размер е съобразен с изискването на Наказателния кодекс за това санкцията да е съответна на извършеното. Ето защо не се налага изменение на наказанието, смята въззивната инстанция. И апелативните съдии съобразиха отегчаващите отговорността обстоятелства: висока обществена опасност на деянието, свързана с причинената смърт на три лица и употребените от водача два вида наркотици; превишаване над два пъти на максимално допустимата скорост; отсъствие на повишено внимание в тъмната част на денонощието, след завой и в близост до бензиностанция. От друга страна липсата на предходни осъждания, трудовата ангажираност, добрите характеристични данни очертават облекчаващите вината обстоятелства и ниската обществена опасност на подсъдимия.

Всичко това води до извода, че наказанието е справедливо и съответно на деянието, заключи Варненският апелативен съд.

Решението подлежи на проверка от ВКС.