Апелативният съд наложи 4 години лишаване от свобода на подсъдим, теглил средства от чужди банкови карти. Горната инстанция увеличи двойно присъденото от Окръжен съд – Варна наказание в размер на 2 години. Мъжът трябва да плати и глоба от 5 хиляди лв. Асен Д. е бил признат за виновен в това, че при продължавано престъпление е използвал платежни инструменти без съгласието на титулярите. Присъдата на Окръжния съд бе протестирана от прокуратурата с искане за увеличаване на санкцията. Това съобщиха от Апелативен съд за "Фокус".

Пострадалите - двама съпрузи имали банкови сметки, по които получавали пенсиите си. Съхранявали пластиките за тях заедно с листче с ПИН-кодовете. Подсъдимият се устроил във Варна след като излязъл от затвора. На 05 март 2020 г. обикалял района на Евксиноград, за да извърши кражби на пари. Минавайки покрай къщата на възрастното семейство видял, че двамата са улисани в работа по двора и влязъл в имота им. Взел картите и записаните ПИН-кодове.

От банкомати на различни банки, направил общо 26 тегления, 10 справки за наличност и 41 опита за теглене. На следващата сутрин съпрузите разбрали, че картите им липсват и предприели нужните действия. Полицейски служител установил чрез видеозаписи от охранителните камери извършителя, когото случайно срещнал и разпознал.

През юни Асен Д. заминал в чужбина. Върнал се след близо две години и бил задържан на летището.

В следствие на измамата, двамата съпрузи олекнали с 4 090 лева.