Варненският районен съд одобри постигнато между страните споразумение, с което 38-годишният подсъдим се признава за виновен по повдигнатото спрямо него обвинение в отглеждане на растения от рода на конопа. Това съобщиха от Районен съд - Варна за Varna24.bg.          

От неустановена дата през м.май 2022г. до 27 септември 2022г. подсъдимият, в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите,  отглеждал в обитаван от него имот във варненско село, както и на отделно място в землището на същото село общо 14 броя растения от рода на конопа /канабис/, с различно процентно съдържание на активно действащ компонент тетрахидроканабинол.

Извлечената листна маса от тези растения, след изсушаване и отделяне на стеблата и клоните, представлява близо 2,5 кг., като общата стойност на цялото количество наркотично вещество - марихуана, се оценява за над 14 000 лева.

Варненският районен съд одобри споразумението, като прецени, че то не противоречи на закона и морала. За извършеното престъпление по чл. 354В, ал.1 от Наказателния кодекс, 38-годишният подсъдим следва да търпи наказание от три месеца лишаване от свобода, с 3-годишен изпитателен срок.

Веществените доказателства по делото – растенията марихуана, след влизане в сила на съдебният акт следва да бъдат унищожени. В тежест на 38-год. подсъдим са сторените по делото разноски. Съдебният акт е окончателен.