Девин ще бъде домакин на VII-то издание на Фолклорния фестивал "Девин денс фест". Събитието ще се проведе на 24 юни, събота от 11.00 часа на площад "Игор Юруков", на сцената пред Културен дом. Това съобщиха от Общината.

В него участие ще вземат 350 танцьори от 12 състава, между които има представители на  София, Монтана, Кърджали, Пирдоп, Асеновград, Лъки и  региона, уточнява Снежана Банкатева - председател на Народно читалище "Родопска просвета 1923" - Девин.

Фестивалът, който заради пандемията не се е провеждал през последните три години ще стартира с дефиле, в което участие ще вземат гайдарите от Девин и съставите-участници, които ще тръгнат от СПА хотел "Орфей".

Всяка от групите ще участва с по две хора или два танца. Всички участници заедно ще изиграят и  пет популярни български хора, след което ще се проведе и награждаването на съставите от кмета на Община Девин Здравко Иванов и представителите на спонсорите.

В рамките на фестивалния ден ще се проведе открит урок с професор Николай Цветков, преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски"- Благоевград.

В неделя, 25 юни от 10:00 ч. също ще се състои открит урок по балкански танци. Той ще бъде воден от Мариана Паунова, която е от Девин, но от 25 години живее и работи в Бразилия. Там Паунова има танцова школа и преподава  български и балкански фолклор.

Организатори на проявата са "Девин денс клуб" към Народно читалище " Родопска просвета 1923" и Община Девин.