Пътната подложка на първия участък на "Голямоконарско шосе" вече е сложена, видя камерата на "Фокус".

Чакълът е разстлан от кръстовището с булевард "Дунав" до железопътната линия. Другата седмица ще се сложи подложката до свързващото кръстовище, а след две седмици ще асфалтираме, съобщи за медията ни инж. Паун Иванов, управител на фирма "Иса 2000", която извършва реконструкцията и разширението на "Голямоконарско шосе". 

За първия участък ще бъде използван около 2800-3000 тона асфалт, които трябва да се положат за три дни. Според инж. Иванов това количество не е много, имайки предвид, че на Асеновградско шосе е слагано по 4500 тона дневно. 

След асфалтирането работниците ще се заемат с довършителните работи. Тук има два водопровода - чугунен и полиетиленов, които са подменени. Пред Професионалната гимназия по хранително-вкусова промишленост в момента се прави канализация, чиито тръби ще влизат в Северния обходен колектор.

Първият етап от реконструкцията на "Голямоконарско шосе" е с дължина 1440 метра и стига до землищната граница на община Пловдив с община Марица. Ремонтът и на двете платна по договор трябва да бъде завършен за 650 дни, но фирмата има готовност да съкрати срока и да приключи обекта още до края на годината, ако общината осигури средства. Средствата за строително-монтажните работи са в размер на 18 милиона лева и са от държавата.

Реконструкцията и разширението на "Голямоконарско шосе" започна в началото на април. Широчината на лентите се запазва и пътят остава в досегашния си габарит. Освен подмяната на всички подземни комуникации и ВиК инсталации и ново улично осветление, ще има велоалея и тротоари. Предвижда се озеленяване с нови над 400 дървета от различни видове, като само чинарите са над 300, както и напоителна система. Заложени са две кръгови кръстовища.

Проектът е до община "Марица", оттам нататък те трябва да направят отчуждаване на имоти на тяхна територия до магистралата и след това ще започне реализацията на втория етап.