Новата учебна 2023/2024 година започна във Варна с тържества във всички училища. 3187 първокласници прекрачиха за първи път училищния праг в 132 паралелки в общо 48 училища, от които 37 общински, 2 държавни и 8 частни и 1 чуждестранно, съобщават от Община Варна.

Кметът на Варна Иван Портних поздрави учениците, преподавателите и директора Емир Груев от  Средното училище по хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски", като им пожела здраве и успехи. Той допълни, че очаква добри новини за проекта на Община Варна за изграждането на нова сграда за обучение по хореография към училището.

По-късно кметът се включи и в тържествата на Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи "Академик Благовест Сендов", чийто домакин бе Вяра Дукова, директор на училището. Сред гостите беше и ректорът на Техническия университет проф. Драгомир Пламенов. 

"Щастлив съм, че заедно откриваме учебната година в най-новото училище във Варна, което за кратко време показа отлични резултати в обучението на децата. Училището бе създадено от Красимир Вълчев, в качеството му на министър на образованието, и Техническия университет, с подкрепата на Община Варна", каза кметът Иван Портних. Тази учебна година в гимназията ще стартират съботни работилници по роботика "ИноВарнаКидс - Малки гении в Големия свят". Инициативата е част от летните безплатни курсове по роботика, които Община Варна и училището организираха.