26 нередовни везни на пазарите във Варненско са открили инспекторите от "Метрологичен надзор". През миналата година са проверени над 300 обекта.

Освен везните по пазарите и борсите инспекторите от метрологичния надзор са проверили и над 180 търговски обекта. 14 от везните не са отговаряли на изискванията.

"Най-честите нарушения са свързани с това, че везните не са минали последваща периодична проверка. По-редките случаи са, когато търговците използват везни от така наречения неодобрен тип", заяви Петя Танчева, "Метрологичен надзор"- Варна пред БНТ.

Везните трябва да са одобрени за ползване в България, а също така да имат отличителни знаци, че са минали проверка за настоящата година. Много от потребителите не знаят за тези изисквания към търговците.

От метрологичния надзор призовават купувачите да бъдат внимателни, когато пазаруват.

"Везната, с която трябва да бъде претеглена стоката, трябва да има видимост. Да не е затрупана с плодове, зеленчуци и други стоки. Тя трябва да е поставена хоризонтално. Първият дисплей трябва да показва нула преди да започне притеглянето на това, което искате да си закупите. Вторият дисплей е за обявената цена. А третият показва изчислената цена", допълни Петя Танчева. 

При везните, които са с две блюда, потребителят трябва да следи за допълнителни тежести в някое от тях.

Глобите за нарушителите са от 100 до 300 лева, ако са физически лица. А за юридическите санкцията при първо нарушение е от 200 до 500 лева.