23 нови случая на скарлатина са регистрирани в Пловдив от началото на годината. Това съобщи за Агенция "Фокус" д-р д-р Таня Учорджиева, от Дирекция "Противоепидемичен контрол'' в РЗИ – Пловдив.

"Може да се каже, че случаите намаляват, тъй като през декември те бяха над 70", поясни д-р Учорджиева.

Разболяват се предимно деца в детските градини, тъй като механизмът на предаване на болестта е въздушно - капков. Той се благоприятства от това, че през зимата, когато е студено, хората стоят повече в затворени помещения. Затова е препоръчително да се отварят по-често прозорците за проветряване, а в детските градини да се извършва влажно почистване и дезинфекция.

"Особено важно е да бъде добре проветрено помещението. Това е много съществено нещо", каза д-р Учорджиева. Заболяването може да бъде предавано и по контактно битов път.

Скарлатината е остро заразно заболяване, което протича с температура, обща интоксикация, ангина, и дребно петнист обрив по кожата. Инкубационният период е от 1-10 дни.

Може да протече в следните форми:

Лека форма – слабо изразена интоксикация, леко повишена и бързо преходна телесна температура, ангина, обрив с различна интензивност и трайност от 1 до 5 дни.

Средно тежка форма - добре изразена интоксикация , повръщане, болки в гърлото, телесна температура над 39 градуса, сърцебиене, силно зачервено гърло, уголемени и болезнени шийни лимфни възли, обривът е интензивен и се последва от лющене.

Тежка форма /в изключително редки случаи/ - възможни са усложнения от страна на ставния апарат, отит, гломерулонифрит, миокардит или менингит.

Изолацията и лечението на болните се извършва в дома, или в инфекциозно отделение в продължение на 10 дни от деня на заболяването. Преболедувалите се поставят под медицинско наблюдение, с оглед своевременно откриване на настъпили усложнения.