21 са тежките катастрофи, при които са пострадали деца и юноши от началото на годината до края на месец май във Варненско. Това сочат данните от анализа на Областната дирекция на МВР на пътно-транспортния травматизъм, с участието на подрастващи в региона, научи "Фокус".

За периода на територията на град Варна и региона са регистрирани общо 954 ПТП, от които 252 тежки с 15 загинали и 313 ранени. През този период са отчетени 21 тежки ПТП с участието на деца и юноши на възраст до 17 години, при които 26 са само леко ранени, разясниха от ОД на МВР.

През периода 1 юни 2022 г. - 31 август 2022 г. са регистрирани 32 тежки ПТП, с участието на деца и юноши на възраст до 17 години. В тях са ранени 31, а едно дете е загинало. От тях: 30 са леко ранените и 1 тежко ранено. Загиналото дете е било пешеходец, а от ранените деца и юноши, 3 са водачи на ППС, 15 са пътници в МПС и 13 са пешеходци.

Разпределението на пострадалите деца и юноши по възрастови групи е следното:

- до 6 годишна възраст – 7 ранени деца, от които 3 са пътници в автомобил, 3 са пешеходци  и 1 е водач на велосипед.

- от 6 до 9 годишна възраст – 7 ранени деца, от които 3 са пешеходци, 3 са пътници в МПС и 1 е водач на велосипед.

- от 10 до 14 годишна възраст – 10 ранени деца, от които 1 е водач на велосипед, 5 са пътници и 4 са пешеходци,

- от 15 до 17 годишна възраст – 1 загинало и 7 ранени  деца, от които загиналото дете е било пешеходец, а от ранените деца 4 са пътници и 3 са пешеходци.

В сравнение със същия период на 2021 година, броят на тежките ПТП с деца и юноши на възраст до 17 години е с 5 по-голям, броят на загиналите и ранените се запазва.

Анализът на пътно-транспортната обстановка за територията на град Варна и областта показва, че няма изявени места с концентрация на ПТП с участието на деца и юноши, но независимо от това в някои райони и отсечки от уличната мрежа, рискът от възникване на ПТП с участието на пешеходци, в т.ч. и деца е по-голям.Това са така наречените места с повишена потенциална опасност от възникване на катастрофи. За територията на град Варна това са районите на училищата, чиито спортни площадки са притегателен център за децата дори и по време на ваканцията. Опасни зони се явяват и улиците, водещи към Морската градина и плажната ивица, също любими места за игра на подрастващите през горещите летни месеци. 

Анализът в национален мащаб показва, че всяко трето от загиналите деца е изкочило внезапно на пътя (между паркирали, спрели или движещи се коли). Децата са опасност в движението, когато са с летни кънки, ролери, скейтбордове и др.

За децата няма безопасен път от дома до спортната площадка или училищния двор и обратно, ако родителите не са се намесили в определянето на безопасния маршрут. Статистиката показва, че през делничните дни нещастните случаи са повече от тези през почивните дни. Децата - велосипедисти също са потенциална опасност за ПТП. Броят им нараства с ускореното завръщане на велосипеда в бита. Децата се опитват да демонстрират на пътя майсторска езда, без ръце, да се возят по двама. Всичко това е пречка за нормалното им движение и ги поставя под заплахата на моторните превозни средства.

Задачата за опазване на децата, като участници в движението е от особена важност. Тя изисква ангажиране на усилията на широк кръг от обществото - полиция, Общинска администрация, Училищни настоятелства, медии, родители, водачи на МПС и най-вече възпитание и създаване на навици за безопасно движение у самите деца. В тази връзка е и провеждането на традиционната Акция на полицията "Ваканция! Да запазим живота на децата по пътя!", обобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.