150 години от създаването си ще отбележи църквата "Св. Архангел Михаил“ в търновския кв. "Чолаковци“, предаде кореспондент на "Фокус". Храмът има изключително богата история, свързана с много знакови събития. Първото от тях е освещаването му, което води лично първия български владика Иларион Макариополски. 

Преди Освобождението в селцето Чолакова махала имало около 30 християнски къщи, хората били силно вярващи и искали да имат свой храм. През 1869-1870 година започнали строежа, който малко по-късно спира заради липса на разрешително. Миряните обаче не се отказали и се обърнали към търновския чорбаджия Стефан Карагьозоолу, който се ползвал с влияние пред пашата. Затова го помолили да се застъпи пред турската власт да разреши довършването на храма. Не след дълго чорбаджията отишъл в Цариград и донесъл султанския ферман. Така се стига до завършването на църквата през 1871 година. От запазените документи става ясно, че ктитори - основатели са Станю Стойков, Йордан Николов, Марин Кочов и Къню Тодоров, а майстори-строители Колю Кънев, Станю Стойков и Ангел Дончев - Чолака.

Храмът "Св. Архангел Михаил“ е осветен на Архангеловден (8 ноември) 1872 година. Първият каноничен свещеник е Славчо Косев от селото, ръкоположен от Иларион Макариополски.

До смъртта си през 1951 година в храма е служил руският имигрант отец Дамян Воронов, който преди това (1921-1294 г.) бил свещеник в храма "Св. Йоан Предтеча" в Церова Кория.

През 2018 година Сдружение "Фортуна“ Велико Търново с председател д-р Петя Илиева организира благотворителна акция за ремонт на покрива. По-късно чрез общинската и областната администрация Министерският съвет отпуска средства и дейностите приключват през есента на 2020-та. Година след това с дарения е ремонтиран и пропуканият таван. След реставрация, извършена от д-р Пламен Събев от регионалния исторически музей, отново в иконостаса е поставена повредената икона "Улавяне Христово".

Настоятелството, председателствано от протойерей Илия Пенков, поде инициатива за цялостно пребоядисване на тавана на църквата в "Чолаковци“, но към момента е трудно осъществима заради липсата на средства за наем на скеле. Църквата е действаща и работи всяка неделя, както и по празници.

 

--

Поздра