120 години от създаването си отбелязва Туристическо дружество "Трапезица-1902“ през 2023-а. По този повод организацията подрежда експозиция от снимки в Изложбени зали "Рафаел Михайлов“ в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Проявата е част от програмата за Празника на Велико Търново, който честваме на 22 март.

Фотосите отразяват историята на дружеството, традицията и развитието на туризма, туристическите спортове, културни и екологичните инициативи, утвърждаването на идеите за активен живот в хармония с природата.

ТД "Трапезица-1902“ е основано на 17 март 1902 година от група ентусиасти, последвали призива на Алеко Константинов за отдих сред природата. Сред първите, реализирали идеята, са Моско Москов, Стоян Коледаров, Цоньо Герганов, Леон Филипов, арх. Георги Козаров, Йордан Кулелиев, Стефан Върлев, Стоян Бояджиев, Димитър Геров, Михаил Петков, Тотю Дюлгеров, Христо Шипчанов, Деян Станков, Георги Исапов (Хондро), Кръстьо Ников и други.

По своя характер туристическата дейност в началото е културно-просветна, основана на родолюбиви инициативи за изучаване и съхраняване на историята, представяне на театрални и оперни постановки, вечеринки, забави, концерти и излети сред природата, благотворителни дейности.

С годините дружеството има значима роля и в развитието на пешеходния туризъм, ориентирането, алпинизма, катеренето, ски-туризма, ученическия туризъм, водните спортове, планинското колоездене, художествената самодейност.

Сред традиционните общественозначими дейности на Туристическо дружество "Трапезица-1902" е оформянето, маркирането и обезопасяването на туристически маршрути и пътеки в околностите на Велико Търново. През 2013 година благотворителната кампания е посветена на възстановяване на най-популярните маршрути. Дружеството се грижи за поддържането на екопътеки в региона с дължина над 200 км. През 2022 година беше създаден нов пешеходен туристически маршрут "Вали компютърс“ от Шереметя – хълм "Момина крепост“ - парк Ксилифор – Шереметя.

Официалното откриване на изложбата за 120-годишнината ще е на 16 март /сряда/ от 17:30 часа.