На втория ден от Великден, всички жителите и гости на град Разлог ще имат възможност да се докоснат до местни занаяти, красотата на разложките носии, както и да се хванат на общо хоро, заедно със самодейците към Народните читалища от общината, предаде репортер на "Фокус“.

По обяд 1000 пазителите на българщината от седемте квартала на Разлог, ще завладеят централен площад "Преображение", облечени в пъстри носии, предаващи красотата на разложките и много други български шевици.

В празничната програмата участие ще вземат още фолклорни групи, самодейни състави, танцови формация и клубове към Народно читалище “15 септември 1903 - 1909 г." - град Разлог, Народно читалище "Самообразование"- село Бачево, Народно читалище “Слънце" - село Горно Драглище, Народно читалище “Георги Тончев" - село Долно Драглище, Народно читалище "Западнородопски лъч" - село Елешница, Народно читалище "Просвета - 1927" - село Добърско и Народно читалище "Просвета-1908 г." -село Баня. Исторически музей- Разлог ще представи изложба на народни носии от началото на XIX до средата на XX век, писани великденски яйца и ръчно приготвени питки.

За доброто настоение на фестивала ще се погрижат и щурите баби от село Горно Драглище. Баба Дешка, Баба Яна, баба Дана и баба Райна ще пеят и танцуват, ще се шегуват и ще предадат своя опит в изнесени ателиета в центъра на град Разлог.

"Облечете своите носии и се присъединете към "1000 носии на едно място"“, призоват организаторите и подчертават, че входът на събитието е свободен.