Украйна, Турция, ООН и Русия се договориха да продължат преговорите за удължаване на "зърнената сделка в близко бъдеще. Това съобщи турската страна след резултатите от днешната среща, цитира РБК-Украйна с позоваване на пресслужбата на Министерството на отбраната на Турция.

"В рамките на двустранните и многостранните срещи, които проведохме с Украйна, Руската федерация и ООН в Истанбул на 10-11 май 2023 г., с домакинство нашата страна;

- В рамките на два дни се проведоха полезни срещи с конструктивните подходи на страните.

- Страните изразиха своя положителен подход по отношение на координацията на връщането на нашите търговски кораби и техните екипажи, които бяха блокирани в украинските пристанища поради условията на конфликта, към планирането и изпълнението на евакуационната дейност.

- Освен това беше договорено, че тази операция ще послужи като модел за евакуация на кораби от други държави, блокирани в украинските пристанища, и ще подпомогне работата, която трябва да се извърши в тази посока през следващия период.

- От деня на подписването й беше постигнат положителен и конструктивен напредък по Черноморската инициатива за зърно, която допринесе значително за стабилността на цените на храните в световен мащаб и е от жизненоважно значение за световните доставки и сигурност на храните.

- Страните се договориха да продължат работите, домакин ще е Турция, на техническо ниво, в четиристранен формат, за да може Зърнената инициатива да продължи ефективно дейността си в предстоящия период", се посочва от ведомството.