Американската армия се подготвя за битки срещу Китай и Русия, като модернизира съществуващите оръжия и въвежда напълно нови модели - танкове, бойни машини на пехотата (БМП) и роботизирани бойни машини. Те ще подготвят Вашингтон за "войната на бъдещето“, съобщава The National Interest.

Американската армия представи 24 нови системи през 2023 г., като подобен напредък се очаква през 2024 г. Ключовите разработки включват танк M10 Booker със 105 мм главно оръдие и други тежки оръжия, както и БМП XM30 (IFV) с повишена способност за поразяване и оцеляване, планирана да замени остарялата бойна машина на пехотата M2 Bradley. Освен това американската армия проучва възможностите на безпилотни бойни машини, по-специално RCV-Light, която също е в процес на разработка.

Оръжията на M10 Booker са в състояние с успешен изстрел да извадят от строя лека бронирана техника на противника или дори танк, отбелязва авторът. С тегло около 40 тона, M10 Booker ще може да достигне максимална скорост от 75 километра в час и да измине до 560 километра преди зареждане с гориво.

Перспективната БМП XM30, според помощник-министъра на армията за придобиване, логистика и технологии Дъглас Буш, ще бъде дори по-смъртоносна от M2 Bradley. Ще има лека картечница и противотанкови ракети, но модулният дизайн ще позволи машината да бъде оборудвана с нови системи, когато станат налични, "което ще осигури огромно предимство“.

И накрая, роботизираната бойна машина RCV-Light ще отговаря за разузнаването и огневата поддръжка. Вярно е, се отбелязва статията, че ще се нуждае от надеждни системи за електронна война, за да може да действа на фронтовата линия.

Миналата година американската армия избра компаниите Rheinmetall Vehicles и General Dynamics Land Systems за изпълнители от петима кандидати. Сега компаниите имат договор за 1,6 милиарда долара за доставка на прототипи до края на 2024 г. Що се отнася до други разработки, армията иска да ги получи преди края на десетилетието, заключава авторът на The National Interest.