Представители на четирите сръбски общини в Северно Косово в сряда в декларация, приета на съвместна сесия в Звечан, подкрепиха усилията на президента на Сърбия Александър Вучич да намери компромисно, устойчиво и дългосрочно решение на проблема с регистрационните номера и лични карти чрез диалог, в съответствие с интересите на косовските сърби през следващите седем дни, пише белградската "Политика“. Ако не бъде постигната договорка обаче, те заплашиха да излязат от косовските институции.

В документа представителите на общините Северна Митровица, Звечан, Лепосавич и Зубин Поток изискват Общността на сръбските общини, фактическа сръбска автономия в Северно Косово) да бъде сформирана възможно най-скоро и без забавяне, както е определено от споразуменията в Брюксел, тъй като, както е изтъкнаха, това е необходимостта на сръбския народ, за да защити своите колективни права. Представителите на сръбските общини отбелязват, че са изминали почти 10 години и че сръбският народ не приема никакво забавяне на този процес, който е гарантиран от Европейския съюз.

Представителите на косовските сърби заплашиха, че в случай, че не бъде постигнато компромисно решение, като сръбски политически представители, заедно с всички свои сънародници, те ще започнат процес на напускане на всички косовски институции на всички нива, като се започне от централните и местните институции и се стигне до съд, прокуратура, полиция и всички останали институции, с което тотално ще демонтират брюкселския процес.

В декларацията, прочетена от председателя на Общинското събрание на Звечан Сърджан Милосавлевич, КФОР и други международни институции се призовават да гарантират мира и сигурността за всички граждани в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и Военно-техническото споразумение от Куманово и да "не позволяват да бъдат инструмент в ръцете на Прищина, която се опитва да използва насилието като средство за политическа борба за разрешаване на отворени въпроси“.

Подчертава се, че "основният източник на нестабилност на север идва от Прищина и един от тях е пристигането на специални полицейски части, в които сръбският народ няма доверие“.

"Призоваваме командването на мисията КФОР да предотврати пристигането на въоръжени специални части на косовската полиция от Прищина в мирните сръбски общини, а международната общност да вразуми Прищина, за да оттегли едностранните и антисръбските мерки“, се казва в декларацията на косовските сърби.

Те призоваха гражданите да не "попадат в капана на едностранни решения и примамливи оферти на Албин Курти по отношение на регистрационни номера и лични документи“, защото това не е в съответствие със споразумението в Брюксел, и заявиха, че "Прищина използва това като начало на окончателната разправа със сръбския народ и Сърбия в тези области“.

"Ние, политическите представители, винаги ще бъдем пред нашия народ и ще се борим за мира и правата му на достоен за човек живот, както досега. Уверяваме гражданите, че получихме ясни и твърди гаранции от нашия президент Александър Вучич, че преследване и погроми срещу нашия народ няма да бъдат допуснати и че сръбският народ няма да бъде сам в тези трудни и предизвикателни времена“, заявяват представителите на общините Северно Косово.

Превод и редакция: Иван Христов