Парламентът на Словения прие Национална програма за пътна безопасност през следващите седем години, която предвижда "нулева толерантност“ към водачите, употребили алкохол или забранени вещества, както и солени глоби за причинилите тежки пътнотранспортни произшествия под въздействието на такива, съобщава 24auto.mk.

Решението, гласувано от депутатите в парламента, предвижда разширяване на зоните с ограничение до 30 километра в час, обновяване на нормативната уредба за проектиране на пътищата и премахване на ненужните елементи от пътната сигнализация. Предвижда се и намаляване на допустимите количества в алкохола в кръвта до 0,0 промила, както и увеличаване на възрастта на водачите на мотопеди.

Подчертава се, че програмата, разчетена за периода до 2030 година, е била приета единодушно от депутатите в парламента. Мерките трябва да гарантират, че до 2030 г. по пътищата в страната няма да загинат повече от 50 души, а ранени при инциденти ще са под 400 души.

През следващите години резолюцията предвижда развитие на инфраструктурата, така че те допълнително да насърчават безопасното използване на обществен транспорт, ходене, колоездене и други форми на активна мобилност. Същевременно се предвижда разширяване на зоните с максимално разрешена скорост до 30 километра в час и зоните със спокоен трафик, особено в близост до училища, детски градини, центрове за обществен пътнически трафик и в населените места.

Освен това решението предвижда затягане на законовите разпоредби за повторни нарушения и причиняване на тежко пътнотранспортно произшествие поради алкохол или незаконни наркотици. Глобата в този случай скача близо десетократно - от 13 560 на 130 000 евро.

Документът предвижда още увеличаване на възрастта за ползвателите на леки моторни превозни средства и електрически велосипеди над 15 години и въвеждане на обучение за придобиване на правоспособност за управлението им.