"С приемането на протокола, който София наложи на (Република Северна) Македония и който стана част от рамката на Скопие в преговорите с Европейския съюз, България получи буквално развързани ръце да прави каквото си иска в страната и никой да не реагира на това“, пише най-старото издание в югозападната ни съседка "Нова Македония“ в материал, предаден без редакторска намеса от Агенция "Фокус“.

А именно, след поредицата от регистрации на някакви български културни клубове в страната с имена на хора, които са били открити сътрудници на фашисткия окупатор, България, насърчена от липсата на каквато и да е реакция от македонска страна, открито започва процеса на българизация на страната чрез агресивна кампания за налагане на българския наратив във всички обществени сфери. В същото време, ако събитията се погледнат през реалистична призма, то е повече от ясно, че България ще използва инструмента "вето“ като средство за натиск до пълното изпълнение на всички точки от прочутата декларация, приета от Народното им събрание, без никакви отстъпки, което открито призна и бившият български министър-председател Кирил Петков, който ясно каза, че с приемането на френското предложение България получава повече от очакваното.

Междувременно в цялата страна продължават да изникват български клубове, кръстени на герои, сътрудници на фашисткия окупатор, българска телевизия повече от година излъчва антимакедонско съдържание в македонския ефир, а все още няма институционална реакция на всичко това от Македония.

Твърди се, че тези неща не били уредени в законите. Преди три дни активисти на българската "Фондация Македония“ поставиха българско знаме на паметника на Гоце Делчев в Градския парк в Скопие, като същевременно обявиха, че идват в Македония, за да почистят няколко паметника, а до 21 август обявяват и други нови дейности в цялата страна. Преди няколко месеца същата Фондация се похвали, че е разлепила 10 000 стикера из Скопие, че с българите сме един народ.

Притеснителен е фактът, че няма реакция от македонските власти на такава агресивна българска провокаторска политика, която позволява на всяка крачка да се откриват български клубове със спорни имена, паметниците на македонските герои насред Скопие да се украсяват с български знамена , а историческата инфраструктура да се поддържа от български дейци .

Няма да е чудно, ако в следващия период из страната се появят български гидове, които ще преразказват "истинската“ българска история на чуждестранните туристи пред паметниците в Скопие, Прилеп, Велес, Охрид и други градове. Всъщност, колкото и наивно да изглежда, процесът на българизация започва полека, като на всяка крачка виждаш български клубове, български сдружения, български знамена, българска телевизия и няма решителна институционална реакция, която да покаже, че Македония е суверенна държава, в която работят законите и институциите. Досегашното отношение показва обратното, че всичко се приема смирено, без наистина да се настоява за реципрочност.

Преди време, когато македонците от Пиринска Македония поставиха венец на гроба на Яне Сандански, теведнага бяха премахнати и хвърлени в контейнер, а съвсем не е ясно какво ще стане, ако македонско знаме се окаже на паметник в центъра на София. Все пак се видя как се справиха играчите на Македония Гьорче Петров в София, когато през целия мач от трибуните скандираха "българи, българи“. И отново нямаше реакция от македонска страна.

Всички тези неща поставят само един въпрос пред македонската общественост – ще бъде ли теглена веднъж завинаги чертата в защита на националните интереси или наложеният от София протокол ще бъде изпълнен сляпо, дори и с цената на самоунищожението на македонския народ и неговата държава.

"Факт е, че това е организирана провокация и атака срещу македонската идентичност в средата на Македония от България и нейните институции. Факт е, че всяко друго правителство, освен това на Заев, защото смятам, че Ковачевски не ръководи това правителство, би реагирало остро, би реагирало с дипломатически ноти, че би използвало всички инструменти на държавата, за да се защити от тази агресия. Но това правителство не го прави и е нормално българите да продължат в същата посока“ казва бившият вицепремиер в правителството на ВМРО-ДПМНЕ по европейската интеграция и посланик Ивица Боцевски.

Единственият шанс за излизане от тази ситуация той вижда в съставянето на ново правителство, което да защитава македонските национални интереси и македонското достойнство.

"Това е апартейд. Мнозинството в тази държава са дискриминирани. Поставянето на чужди знамена на паметници в Македония е просто недопустимо. Министърът на културата ясно ни каза, че правителството тълкува всяко подхранване и подчертаване на македонската идентичност като тъмно минало и подхранване на призраци от миналото, което означава, че правителството се противопоставя на всяко подхранване и изтъкване на македонската идентичност, за разлика от други етнически идентичности в Македония, включително маргиналната българска идентичност“, посочва Боцевски.

За политическия анализатор Синиша Пекевски случващото се с откриването на български читалища и излагането на български знамена на паметници в Скопие и страната всъщност е отлична българска PR стратегия.

"Това е една отлична пиар стратегия на България, която там някой много умен изпълнява много добре. Това е умишлена провокация по хитър начин, евентуално да предизвика реакция от наша страна и да кажат, че ние сме тези, които не сме добре. Те го правят, защото знаят, че нашите политици няма да реагират и знаят, че каквото и да направят, печелят. За българите това е печеливша ситуация във всяко отношение“, казва Пекевски.

Според него дейностите, които България извършва сега в страната, са чрез платени хора, които получават някаква финансова облага да правят това, което правят, тоест да се декларират като българи, за което получават субсидии и други подобни.

"Всичко това се прави, за да се покаже, че тук има българско влияние, че има българи и че историята е сферата, в която ще се чупят копия и в която ще печелят в наша вреда. Те го правят непрекъснато като твърдят, че македонците са българи. Това им е разрешено, а нашите не реагират само за да не се повтори ветото. Крайният ефект ще бъде, че ще трябва да отворим Конституцията и да вкараме българите и с това ще започне процесът на загуба на македонската идентичност. Ние вече губим идентичността си като нация, приемайки френското предложение“, заключава Пекевски.

Бившият министър и икономически анализатор Джевдет Хайредини коментира само накратко изказването на европейския посланик в страната Ерван Фюре, който изрази учудване от лекотата, с която македонските власти приеха да въведат българската общност в конституцията, без да поискат реципрочност.

"Ако няма реципрочност, няма да има и идентичност“, обяви Хайредини в профила си във "Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов