Министерството на външните работи на югозападната ни съседка публикува в понеделник в интегрална форма Протокола от първото заседание на Междуправителствената комисия между Република Северна Македония и Република България, както и препоръките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, които се позовават на същия, пише скопското издание Независен.

По-долу предаваме в цялостна форма Препоръките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, приети от Съвместната междуправителствена комисия, създадена в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и Република на България:

Препоръки за съвместно отбелязване на исторически личности

СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Мисионерството на Светите братя Кирил и Методий полага основите на християнската култура и духовност на славянските народи. Приемането и разпространението на грамотност и преводи на богослужебни книги дават възможност на славянските народи да се запознаят с християнското учение на разбираем език. Делото на Св.Св. Кирил и Методий се запазва и развива в тогавашните книжовни центрове Преслав и Охрид, които се намерат на територията на средновековната българска държава, където техните ученици намират условия за работа. Това осигурява съществената основа на съвременните държави Северна Македония и Република България да отбелязват съвместно деня на Св.Св. Кирил и Методий.

Бурните културни процеси, започнали през XIX век, намират израз в засиленият интерес към живота и делото на Св. Св. Кирил и Методий. В средата на XIX век паметта на Св. Св. Кирил и Методий става част от световната културна традиция, а денят църковният им празник започва да се чества в училищата. Това за първи път се случва в Пловдив през 1851г. Процесът на духовно пробуждане и еманципация намира израз в повсеместното честване на празника в много училища на територията на съвременни Република Северна Македония и Република България. Следователно работата на Св.Св. Кирил и Методий и техните ученици започва да се почита и в други славянски страни, а техният принос към европейската цивилизация се признава и от Католическата църква, която ги обяви за закрилници на Европа.

Казаното до тук дава основа и задължава и двете държави с отговорността за опазване на паметта за делото на Св. Кирил и Методий и техните ученици чрез годишни съвместни чествания.

СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

Делото на светите братя Кирил и Методий е продължено от техните ученици, сред които се отличава личността на Св. Климент (ок. 830-916). След Великоморавската мисия Св. Климент е приет в средновековната българска държава. Около 886 г е изпратен от княз Борис-Михаил в местността Кутмичевица, където като просветител и творец полага основите на Охридската книжовна школа. Около 893г по заповед на българския цар Симеон е ръкоположен за епископ на Величката епархия. Неговите проповеди и богосложение са от голямо значение за разпространението и утвърждаването на християнската писменост и култура.

Чрез създадените от него преводи на литургична литература и химнографски творби и благодарение на преподавателската му дейност са подготвени много ученици. Това го прави една от най-важните фигури за културата на днешната Северна република Македония и Република България.

Всичко това дава основание на двете страни да тачат паметта на делото на Св. Климент чрез съвместни чествания при подходящи поводи.

СВЕТИ НАУМ ОХРИДСКИ

Делото на светите братя Кирил и Методий е продължено от техните ученици. Между тях,Св. Наум (ок. 830-910) участва във Великоморавската мисия, откъдето след смъртта

на Св. Методий и прогонването на неговите ученици, той пристига в средновековна България. Той е един от създателите на Плисковско-Преславската книжовна школа. Около 893г е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветната дейност на Св. Климент в Охридската книжовна школа и изгражда манастир на брега на Охридското езеро, който днес носи неговото име. След неговата смърт, култът към Св. Наум се установява на териториите на днешните държави Северна Македония, Република България и съседните страни. По-късно неговият култ се разпространява и сред част от мюсюлманското население.

Просветното дело и приносът на Св. Наум за развитието на писмеността и културата на Република Северна Македония и Република България, дават основание и за двете страни да почитат паметта на неговото дело чрез съвместно честване на подходящи годишнини и юбилеи.

ЦАР САМУИЛ

Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за българското царство с център в територията на днешна Република Северна Македония. Обхваща значителна част от страните и населението на Балканския полуостров. Цар Самуил и неговата драматична съдба са символ на общата история, споделена от двете съвременни държави Република Северна Македония и Република България.

Съвместната комисия предлага на двете правителства, в духа на подписания двустранен Договор, честването на цар Самуил да бъде знак за споделени ценности и истинско съседство и приятелство.

Препоръки за учебници по история за 5. клас в Република България и за 6. Клас в РСМ

Съвместната комисия прегледа и анализира учебниците по история за 5. клас на Република България и учебници по история за 6 клас в Република Северна Македония и констатира някои недостатъци, тоест възможности за подобрение. С оглед на това се препоръчва да се избягват:

- неоснователни историографски внушения за древна история,

- недостатъци в историческата география при използване на карти, които не съответстват на конкретното историческо време и контекст,

– фактически неточности.

Препоръки към учебниците по история за 5. клас в Република България:

1.Включване на по-широкия регионален контекст, особено в териториите на запад от древна Тракия, ще представи по-подробно историческите процеси и ще създаде по-богата картина на културно-историческото наследство в региона.

2. За по-голяма терминологична прецизност термини като "днешните български земи“, или "територията на съвременна България“, може би е по-подходящо да се използва в контекста на древната история, а не просто да се използва изразът "българските земи“.

3. Предлагаме по-внимателно датиране на появата на тракийската култура в древността.

4. При представянето на някои древни общности е необходимо те да се вземат предвид водещите тези в историографията за тяхната етнокултурна характеристика (например, на дарданците).

5. Историческите карти трябва да се използват в съответствие с историческия контекст и поставените методически цели.

Препоръки за учебник по история за 6. клас в Република Северна Македония:

1. По-широко представяне на проблемите, свързани с древна Тракия и траките ще допринесе за по-добро запознаване с културно-историческото наследство на региона.

2. Предположенията за приемственост между антична и съвременна Македония съдържат исторически анахронизъм.

3. Предположенията за институционална приемственост между мисията на апостол Павел и средновековните църковни структури, съществували на територията на днешната Република Северна Македония са неоснователни.

4. Историческите карти на древната македонска държава ще бъдат по-точни, ако съответстват на определен период от време.

Превод и редакция: Иван Христов