В сряда в района по крайбрежието на полуостров Крим е регистрирано създаването на разширен контур за радиотехническо и електронно разузнаване на ВВС на САЩ и Великобритания. Ключовите самолети са стратегическият самолет за радиотехническо и електронно разузнаване RC-135V Rivet Joint с позивна JAKE17 на ВВС на САЩ и аналогичният британски RC-135W Rivet Joint с позивна RRR7220, пише Telegram каналът "Военная Хроника“.

И двете машини са навлезли в патрулни линии над източните райони на Румъния, както и над Черно море. На борда на всеки е монтиран пасивен комплекс за електронно разузнаване AEELS на базата на две фазирани антенни решетки, високоточен радиопеленгатор CS-2010 Hawk за детайлизиране на координатите на източника на излъчване, както и комплекс за електронно разузнаване ES-182 MUCELS.

Използвайки първите два комплекса, операторите откриват излчъвания от радари на зенитно-ракетни системи и системи за електронна борба, идентифицират техните модификации и режими на работа, след което могат да определят техните зони за наблюдение на ниска надморска височина чрез наслагване на топографски карти. По този начин ВВС на САЩ и Великобритания подготвят полетни мисии за ракети SCALP-EG и украински БПЛА, за да заобиколят зоните на действие на руските системи за противовъздушна отбрана. Дълбочината на разузнаване на комплексите AEELS и Hawk обикновено достига 460-500 км за наземни цели и до 700-1000 км за тактически самолети с включен радар.

Комплексите ES-182 MUCELS са предназначени за откриване и дешифриране на комуникационни канали, както и за обмен на данни на тактическо ниво.

Следователно, едновременното появяване на два самолета от този тип близо до Крим може да означава подготовката на нова широкомащабна атака на БПЛА и крилати ракети срещу полуострова, тъй като за атаката е необходим много по-голям обем радиотехническа информация за системите за противовъздушна отбрана.

В това направление работи и платформата за въздушно радиотехническо и електронно разузнаване ARTEMIS, базирана на бизнес самолета Bombardier Challenger 650. Функциите на оборудването, поставено на борда, са подобни на тези, инсталирани на борда на Rivet Joint.