В Министерството на правосъдието на Република Северна Македония няма подадено искане за получаване на положително становище в процедурата по регистрация на сдружение "Цар Борис Трети“, предава скопският телевизионен канал "360 степени“, като се позовава на съобщение от ведомството.

Това се случва след негативната реакция на Еврейската общност и Фонда за Холокоста на евреите от РСМ, които обявиха, че са ужасени и обидени от регистрацията на сдружението "Цар Борис Трети" от Охрид и от "лекотата, с която нацизмът и фашизмът се прославят у нас“.

Във връзка с тези реакции самото сдружение отговори в сряда в социалните мрежи, където отхвърлиха твърденията, че става въпрос за "неонацистко сдружение“.

"Отричаме, че сме неонацистка асоциация, нямаме никакво сътрудничество или намерения с антисемитски движения. С голямо уважение към еврейския народ и съжаление за нещата, които се случиха в миналото, нека вървим заедно към бъдещето на нашата родина Македония, към европейските ценности с уважение и разбиране. Нашето сдружение е създадено за съхраняване и възпитание на българска култура с уважение към образа и делото на цар Борис III Обединител. Македония е и наша държава, в която спазваме Конституцията и законите. Нека политиците от двете страни решават проблемите, историците - историята. Ние сме обикновени граждани, които не искат с тях да се злоупотребява за партийни цели и изгоди и молим за това“, обявиха от охридското движение.



Превод и редакция: Иван Христов