Западните страни трябва да намалят зависимостта си от Китай, но не трябва да го поставят в същата категория като Русия, заяви първият дипломат на Европейския съюз на втория ден от срещата на външните министри на Г-7 в Германия, предава Reuters.

Разговорите между висши дипломати от групата на седемте съвпадат с еднодневното посещение на германския канцлер Олаф Шолц в Пекин, първото посещение на лидер от Г-7, откакто президентът на Китай Си Дзинпин затвърди властта си на конгрес на комунистическата партия.

Противниците на икономическото сътрудничество с Пекин обявиха публично, че пътуването рискува да изглежда като печат на одобрение за Си и знак, че Германия ще продължи да дава приоритет на икономическите си отношения с Пекин пред сигурността и стратегическите съображения.

"Ясно е, че Китай .. става много по-настоятелен, много по-самостоятелен“, заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел пред репортери. "Искаме да намалим зависимостта си, искаме да се справим с уязвимостта си, да засилим устойчивостта си“, добави той. "Но за момента много държави-членки имат силни икономически отношения с Китай и не мисля, че можем да поставим знак за равенство между Русия и Китай“.

Очаква се външните министри от Г-7 да обсъдят също как да се справят с протестите в Иран, отношенията с централноазиатските нации и предизвикателствата, пред които е изправена Африка в петък, с техните колеги от Гана, Кения и Африканския съюз като гости.

"Африка страда много от войната в Украйна, защото Русия блокира храната, унищожава селскостопанска транспортна инфраструктура“, заяви Борел. "Трябва да работим заедно с нашите африкански партньори, за да се изправим съвместно пред многото предизвикателства на този континент.“