В интервю за изданието Politico Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че НАТО не е създадено за действия в Тихия океан, тъй като е северноатлантически съюз.

"НАТО не е замислено за операции в Тихия океан, това е северноатлантическия алианс“, коментира дипломатът преди срещата на външните министри на Алианса, която ще се проведе в румънската столица Букурещ.

Борел отбеляза, че организацията може да вземе предвид други заплахи и предизвикателства. "Не смятате ли, че и сега имаме достатъчно заплахи и предизвикателства в рамките на традиционния сценарий за НАТО?“, допълни ръководителят на европейската дипломация.

Срещата на ръководителите на дипломатическите мисии на страните от НАТО се провежда в Букурещ на 28-30 ноември. Както по-рано съобщи Държавният департамент на САЩ, ключовите теми на срещата на външните министри на Алианса ще включват войната в Украйна, "прилагането на новата стратегическа концепция на НАТО, включително предизвикателствата от страна на Китай, енергийната сигурност, защитата на критичната инфраструктура и усилията на НАТО за изграждане на капацитет и укрепване на устойчивостта в Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова".

По време на срещата на върха в Мадрид през юни лидерите на НАТО одобриха нова стратегическа концепция, в която се посочва, че Русия е "най-значимата и пряка заплаха за сигурността на Алианса“. За първи път в историята на НАТО в новата Стратегическа концепция се споменава Китай, който е определен като системно предизвикателство и конкурент, но не се разглежда като пряк военен противник.