На срещата в Букурещ министрите на външните работи на страните от НАТО са обсъдили възможни начини за конфискуване на руски активи, замразени на Запад, и по-нататъшното им използване за подпомагане на Украйна, съобщава британският вестник The Financial Times, позовавайки се на източници.

В рамките на срещата "мнозина приветстваха усилията на ЕС да проучи идеята“, според изданието, въпреки че "призив за действие относно активите“ не беше включен в окончателното съвместно изявление на министрите.

Източници на изданието от Европейската комисия подчертаха, че ЕС е изправен пред липса на информация за местоположението и обема на замразените активи на Централната банка на Руската федерация, тъй като страните-членки не предоставят достатъчно данни.

По-рано през деня председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви предложението за създаване на фонд от замразените активи на Централната банка на Руската федерация на стойност 300 милиарда евро, за да инвестира средствата под управлението на ЕС и да използва печалбите за компенсаторни плащания на Украйна.