Има много малко страни, подготвени като Израел за въздушната атака на Иран, като се има предвид неговият арсенал и опит със свързани въоръжени групировки като Хамас и Хизбула, пише CNN.

Най-известната от възможностите за противовъздушна отбрана на Израел е Железният купол (Iron Dome) - система с малък обсег, която е прихванала хиляди ракети и дронове, изстреляни от двете групи през последните няколко години. Според израелския производител Rafael Defence Systems, той може да се похвали с 90% успех. По-рано тази седмица Израел също така дебютира морската версия на "Железния купол“, система за противовъздушна отбрана, известна като "C-Dome", за прихващане на дронове на хутите.

Но "Железният купол“ има ограничения: някои ракети пробиват - няколко, изстреляни от Хизбула срещу Израел в петък - и отбранителната система е най-подходяща за ракети, изстреляни от къси разстояния. Неговият радар има обхват от 4 до 70 километра.

За да се справи с ракети със среден до голям обсег или безпилотни летателни апарати - типът, с който вероятно ще се сблъска при атаката на Иран - Израел инсталира системата "Прашката на Давид“ (David’s sling) през 2017 г. С обхват до 300 километра, нейната основна цел е защита срещу и прихващане на ракети с голям калибър, дронове или балистични ракети с малък обсег.

"Системата "Прашката на Давид“ е способна да прихваща ракети, изстреляни към Израел от вражески страни като Иран и Сирия“, се казва в изявление на израелските отбранителни сили при представянето на системата.

В допълнение към тези възможности за малък и среден обсег, Израел разполага и със системи за противобалистични ракети Arrow 2 и Arrow 3, които са предназначени да откриват и поразяват балистични ракети с голям обсег на обхват до 2400 километра. Системата Arrow 3 е използвана и за сваляне на балистични ракети в космоса.

Освен тези вътрешно разработени системи за противовъздушна отбрана, Израел също така използва произведени в САЩ системи за противовъздушна отбрана Patriot, които имат докладван обхват до 160 километра и могат да прихващат повечето видове ракети. Те се оказаха доста ефективни срещу руски хиперзвукови ракети в Украйна.

Израел също може да разположи големите си военновъздушни сили. Флотът му включва произведени в САЩ F-15, F-16 и много модерни самолети F-35 от пето поколение. Всички те могат да бъдат оборудвани с ракети въздух-въздух и са способни да свалят идващи дронове или ракети.