Бившият директор на Европейската банка за възстановяване и развитие, както и най-знаменит член на тайнствения Билдербергски клуб, Жак Атали дава прогнозата си за събитията в Украйна на страниците на френското издание Les Echos в материал, предаден без редакторска намеса от Агенция "Фокус“.

Руснаците имат всички основания да изпълнят заплахата си за нахлуване в Украйна. И европейците, както и американците, имат основателни причини да не се намесват в ситуацията. Конфликтът обаче ще има сериозни геополитически последици, подчертава Жак Атали. Русия ще започне да продава газа си на китайците и ще направи юана алтернатива на долара за сделки с горива.

Ако искаме да разберем геополитическата ситуация и да предвидим нейното развитие, първо трябва да приемем, че всички участници имат основателни причини да действат по начина, по който действат сега. По-специално, за да се оцени сериозността на украинската криза, е необходимо да се разбере защо всички действат по този начин, а не по друг начин, и да се направи заключение за това какви по-нататъшни действия ще отговарят най-добре на интересите на всеки от участниците в това конфронтация.

Първо, руснаците не могат да допуснат Украйна, люлката на руската държава, да стане враждебна демокрация и член на всички западни съюзи. В продължение на 30 години самите руснаци бяха лишени от всякаква перспектива, дори и много далечна, да бъдат приети в европейския клуб. В същото време президентът на САЩ Джордж Буш тържествено обеща по време на разпадането на Съветския съюз, че Украйна никога няма да влезе във враждебен на Русия съюз.

От друга страна, украинците също са прави, като настояват, че никой не може да решава съдбата им вместо тях. Прави са и украинците, когато казват, че ако искат да се присъединят към Европейския съюз и НАТО, това трябва да зависи само от тях и бъдещите им партньори. Те са записали това в своята конституция. Разрив между двата тежко въоръжени съседи може да доведе до драматични последици през следващите седмици или месеци.

Сега руснаците настояват САЩ и техните съюзници да потвърдят стария си ангажимент никога да не приемат Украйна в НАТО, нито да разполагат стратегически ядрени оръжия в други европейски страни, граничещи с Русия. Но американците и техните европейски съюзници очевидно няма да обещаят това.

Руснаците може да си помислят, че днес е най-доброто време да вземат военно това, което отказват да им се даде по дипломатически път. И за да демонстрират своята решителност, те са концентрирали над 100 000 много опитни войници и най-високо ниво на технологични сили на границата с Украйна. Когато снегът се стопи (скоро), тяхната бронетехника с мълниеносна атака ще стигне до Киев за по-малко от седмица и ще могат да поставят на власт проруско правителство, водено от един от бившите украински президенти или друг виден политик.

Достъпът до руски газ

Моментът е избран отлично, тъй като европейците и американците нямат много средства да предотвратят това. Европейците, страхувайки се да не загубят достъпа си до руски газ, са много разделени относно възможните репресии. Новият германски канцлер все още не се ползва с доверие в Москва, а Франция ще бъде заета с предизборната кампания през следващите пет месеца.

Американците също са много слаби, оплетени в маса вътрешни проблеми. Обществото не изглежда готово да рискува живота дори на един американски войник, за да защити украинската територия. Те дори наскоро заявиха, че в случай на руска инвазия в Украйна, няма да прибягнат до основната си заплаха - да лишат руските банки от достъп до системата Swift, което ще изхвърли руската икономика в периферията на световната финансова система, но и ще доведе до две неприемливи последствия за Запада. А именно прекъсването на доставките на руски газ за Европа и началото на продажбите на руски енергийни ресурси за юани. Това от своя страна ще доведе до укрепване на съюза на Русия с Китай и рязък спад на долара, който вече няма да бъде единствената базова валута в света за плащане на стоки.

Значителни последици

Съюзът с Китай е важен за руснаците, тъй като вратите на всеки друг съюз са затворени за тях. Освен това Китай, отслабен от проблемите на борбата с епидемията от Covid, неефективността на своите ваксини и диктатурата на една партия, която забавя работата на най-динамичните компании, не може да претендира за доминираща роля в този съюз.

Следователно война в Украйна е малко вероятна. И не защото Русия няма да го направи, въпреки че има всички основания да нахлуе в Украйна през следващите седмици: геополитиката не се подчинява на разума. Но военните, икономическите и геополитическите последици от подобен конфликт биха били много значими, особено за Европа. Ето защо трябва да започнем да се подготвяме незабавно.

Превод и редакция: Иван Христов