Наха/ София. Петък, третият ден на м.юни, е отбелязан в земетръсния календар с две събития в района на японския архипелаг Рюкю (Нансей). Архипелагът се простира в югозападна посока от остров Кюшу към Тайван и представлява най-южната префектура на Япония, именно Окинава. Островната дъга на Окинава се разпростира на около 1000 км дължина. Конкретно, на 140 км запад-северозападно от град Наха – административен център на префектурата, в петък е намерен епицентърът на земетресение с магнитуд 5.6, най-силният трус от серия събития, регистрирани през последните пет дни. Това заяви за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Както се вижда от приложената илюстрация, между басейните на Източнокитайско и Филипинско море се е образувал ров. Този ров затъва към северозапад, придвижвайки се в същата посока със скорост от 7 см за година (за сравнение, у нас скоростта е 1-2 милиметра годишно). Сеизмогенезисът в района е подчинен изцяло на това движение. Категоричен е фактът, че източниците на всички земетресения от инструменталния период на сеизмологията са локализирани в акваторията на Източнокитайско море. Там намираме и епицентър на земетресение с магнитуд 8.1, станало на 12 април 1910 година; неговият източник е на около 320 км югозападно от източника на петъчното земетресение с магнитуд 5.6. Пак там, в акваторията на Източнокитайско море – периферно за Тихия океан в западната му част – са и източниците на земетресенията, станали от 30 май досега.

Дискутираната част от земетръсната серия представлява рой от плитки събития – източници на дълбочина 8-10 км, близки по сила. Изключение прави трусът с максимален магнитуд 5.6. Трябва да се отбележи, че роев характер, при това на по-високо енергийно ниво, има активността в района още през м. май. Тогава, на 6 и 7 май са регистрирани земетресения с магнитуди 5.4 и 5.7.

Няколко думи за земетресението с магнитуд 5.6, станало в този петък. Наха, центърът на префектура Окинава, е изпитал съвсем слабо сътресение. Четири от останалите 10 града на префектурата отстоят на същите разстояния и в посока подобна на град Наха. От тези места няма съобщения, но поради горните обстоятелства може да се предполага, че и дотам са пристигнали осезаеми сеизмични вълни. Поради големите разстояния до населени места и пръснатост на обитаемите обекти, както и умерената сила на коментираните събития, може да се твърди, че сеизмичната активност в района на Рюкю не е била в състояние да нанесе повреди.