"ООН и Червения кръст не помагат за премахване на последствията от наводнението на Херсонска област заради Каховската ВЕЦ, която е взривена от руснаците". Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за Bild, цитира РБК-Украйна.

По думите на президента на Украйна такива организации са създадени именно, за да помагат при подобни проблеми. "В момента обаче нито ООН, нито Червения кръст помагат на Украйна да се справи с бедствието".

"Те не са тук! Въпреки че бедствието се случи преди толкова много часове, те не са там. ООН и Червеният кръст трябва да са първите там, за да спасяват животи. Защото за това са създадени тези структури", е заявил Зеленски.

Той е отбелязал, че е дълбоко разочарован от реакцията на двете организации на исканията на Украйна за помощ.

"Не получихме отговор. Шокиран съм. И ако е имало реакция, тя е била много дипломатична", е подчертало той.

За Зеленски е ясно: Москва стои зад разрушаването на язовира, пише Bild.

"Те се страхуват, че ще започнем контранастъпление в тази посока и искат да затруднят освобождаването на нашите територии“. Те много добре разбират, че ще загубят тази битка. Те удължават освобождаването на нашите територии".

"Преди година заявихме, че имаме информация, че нещо ще се случи." Също така, че язовирът ще бъде миниран. Украйна "сподели тази информация с нашите партньори. Всички заявявахме: Рискът е висок язовирът да бъде взривен, ако врагът усети, че идваме през тези райони, за да ги освободим".

"Това се случи само заради Русия“

Тъй като язовир Каховка е окупиран от руснаците, той не можа да представи никакви доказателства, че язовирът е взривен от войските на Путин. "Какви доказателства можем да имаме? Когато сме там, ще съберем доказателства." Трябва да се включат и международни експерти".

Президентът е категоричен: "Това се случи само заради Русия и хората, които сега контролират този регион“.

Зериозни обвинения срещу ООН и Червения кръст

Зеленски отправя сериозни обвинения срещу Организацията на обединените нации (ООН) и Червения кръст. "Няма ги тук!“ Въпреки че катастрофата е била преди толкова много часове, "няма ги“. ООН и Червеният кръст трябва "да бъдат там първи, за да спасяват животи. Защото за това са създадени тези структури".

Зеленски е дълбоко разочарован от реакцията на двете организации на запитвания от Украйна: "Не получихме отговор. Шокиран съм.“ И ако е имало реакция, тя е била "много дипломатична“.

На въпрос дали дългоочакваната контраофанзива вече е започнала, Зеленски е потаен. "Ще го усетите", когато започне офанзивата, ке заявил президентът и се е засмя. "Когато го видят и усетят, ще разберат, че е започнало".

За разлика от канцлера Олаф Шолц, Зеленски не вижда "ново измерение“ на войната в разрушаването на язовира. Но: "Може би някои хора най-накрая разбират какво е Русия."

Зеленски е благодарен на канцлера: "Чувствам подкрепата.“ Украинецът смята, че Шолц "е намерил себе си“ и затова подкрепя Украйна все повече и повече. "Той намери отговори на определени въпроси за себе си. Русия ни помага да намерим тези отговори.