"Действията на Иран, както и на Русия, заплашват да предизвикат по-голям конфликт", заяви украинският президент Володимир Зеленски в социалната мрежа Х.

Той призова да се положат усилия за предотвратяване на по-нататъшна ескалация в Близкия изток.

"Действията на Иран заплашват целия регион и света, точно както действията на Русия заплашват с по-голям конфликт. Очевидното сътрудничество между двата режима в разпространяването на терора трябва да срещне решителен и единен отговор от страна на света", посочва Зеленски.

"Звукът на дроновете "Шахед", инструмент за терор, е еднакъв в небето над Близкия изток и Европа. Този звук трябва да бъде сигнал за събуждане към свободния свят, показвайки, че само нашето единство и решителност могат да спасят животи и да предотвратят разпространението на терор по света", пише той.

"Светът няма търпение дискусиите да продължат. Думите не спират дронове и не свалят ракети. Само осезаема помощ може да направи това. Помощта, която чакаме. Трябва да засилим сигурността и да се противопоставим решително на всички, които искат да превърнат терора в нова норма. Наложително е Конгресът на Съединените щати да предприеме необходимите действия за укрепване на съюзниците на Америка в този критичен момент".