Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва заяви, че Владимир Зеленски не се е явил на срещата им в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, предава G1. Той добави, че според него Киев няма интерес да преговаря с Русия.

По-рано Financial Times съобщи, че френският президент Еманюел Макрон е убедил Лулa да Силва да се срещне със Зеленски на срещата на върха.

"В тази зала беше предвидена двустранна среща с Украйна. Чакахме и получихме информация, че се забавят. Междувременно приех президента на Виетнам. Когато президентът на Виетнам си тръгна, Украйна не се появи. Определено имаше друга среща... Не бях разочарован, бях разстроен, защото бих искал да се срещна с него... Зеленски е възрастен човек и знае какво прави", заяви Лула.

Освен това, речта на президента на Украйна Володимир Зеленски на разширената среща на Г-7 не е променила позицията на бразилския лидер относно ситуацията в източноевропейската държава. 

"Аз слушах внимателно речта на Зеленски на срещата, той, несъмнено, внимателно изслуша моята реч на срещата. И моята позиция остана същата“, подчерта Лула да Силва, като отбеляза, че не смята за правилно да обсъжда ситуацията в Украйна във формат Г-7.

По думите на бразилския президент в кулоарите на срещата на върха в Хирошима той е провел 10 двустранни срещи както с лидерите на страните-членки на Г-7, така и с представители на поканени държави и организации.

По-рано президентът на Бразилия заяви, че САЩ и Европа трябва да започнат да говорят за постигане на споразумение в Украйна, а не да насърчават конфликт. Политикът посъветва страните, които не участват в него, да поемат отговорност за напредъка на преговорите за уреждане, както и да предоставят на Русия "минимални условия" за прекратяване на този конфликт. Освен това Лула да Силва предложи да се създаде формат, подобен на Г-20, за да се обсъди ситуацията в Украйна.

През 2023 г. председателството на Г-7 премина към Япония. Срещата на Г-7 се проведе в Хирошима от 19 до 21 май.

Освен от участващите страни, на форума присъстваха лидерите на Индия, Австралия, Бразилия, Южна Корея, Виетнам, Индонезия, Островите Кук и Съюзът на Коморските острови бяха поканени да присъстват на срещата. Участието на Зеленски в срещата беше спонтанно.