В рамките на срещата си в Киев с посланика на САЩ при ООН Линда Томас-Грийнфийлд държавният глава на Украйна Володимир Зеленски заяви, че сключената с посредничеството на международната организация сделка за износ на зърно през Черно море, която деблокира три големи пристанища в страната, трябва да бъде удължена, предава Reuters.

"Необходимо е споразумението за зърно да продължи и в бъдеще. Украйна е готова да остане гарант за световната продоволствена сигурност“, написа той в приложението за съобщения Telegram след разговори в Киев с Томас-Грийнфийлд.

Постоянният представител на САЩ при ООН Линда Томас-Грийнфийлд пристигна на необявена предварително визита в Киев, в рамките на която ще потвърди готовността на Вашингтон да продължи да подкрепя Украйна.

"Посланикът на САЩ в ООН е в Киев, за да потвърди непоколебимата подкрепа на САЩ за Украйна, тъй като страната защитава своята свобода и суверенитет“, написа в социалната мрежа "Туитър“ Нейт Евънс, директор по комуникациите и представител на Постоянната мисия на САЩ в ООН.