Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна на официално посещение в Германия. Това е първото му пътуване до тази страна от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на изявление на украинския президент в Twitter.

"Вече в Берлин. Оръжия. Мощен пакет. ПВО. Реконструкция. Европа. НАТО. Сигурност", се казва в изявлението на държавния глава.

Програма за посещение

Достоверната програма на посещението на украинския президент все още не е известна. Но се очаква Зеленски да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин.

След това най-вероятно ще отиде в германския град Аахен. Там ще бъде връчването на наградата "Карл Велики“ за европейски заслуги, присъдена на Зеленски и украинския народ през декември.

Посещението беше под заплаха поради изтичане на информация в медиите

Фактът, че Зеленски планира да посети Германия, стана известен в началото на май. Тогава германските медии, позовавайки се на берлинската полиция, съобщиха, че Зеленски ще посети страната на 13 май.

Подобно съобщение в германската преса предизвика възмущение от страна на Украйна. "Гардиън“, позовавайки се на украински официални лица, пише, че Киев смята това поведение на Берлин за "безотговорно“ и поставя под въпрос възможността за посещение.

Припомняме, че преди да пътува до Германия, украинският президент посети Рим, където се срещна с президента и премиера на Италия, а също така проведе аудиенция при папата.