По време на речта си пред Съвета за сигурност на ООН президентът на Украйна Володимир Зеленски е представил предложения за реформиране на Организацията на обединените нации, предимно за предотвратяване на ситуации, при които постоянните членове на Съвета за сигурност могат да налагат вето, предаде Украинская правда.

Володимир Зеленски е подчертал, че "работата на ООН в момента е парализирана именно защото Русия, като държава-агресор, блокира всякакви решения, тъй като има право на вето като постоянен член на Съвета за сигурност".

"Ветото в ръцете на агресор е това, което доведе ООН до задънена улица“, е отбелязал президентът.

"Прилагането на правото на вето е това, което се нуждае от реформа и може да се превърне в ключова такава. Тази, която възстановява силата на Хартата на ООН“, е заявил той.

Като първа стъпка към реформата на Организацията Зеленски е предложил да се даде реална възможност на Общото събрание на ООН да преодолее ветото  – "при условие, че бъдат получени две трети от гласовете, което ще отразява волята на нациите от Азия, Африка, Европа, двете Америки и Тихия океан“.

Той е предложил разширяването на постоянните членове на Съвета за сигурност като втора стъпка към реформата на ООН. Като в Съвета за сигурност се включат държавите от Африка, Азия, Латинска Америка и Тихия океан. Сред европейските държави той е споменал Германия.

Третата стъпка в реформата на Организацията, според Володимир Зеленски, трябва да се създаде система за предотвратяване на агресията чрез превантивни санкции, които автоматично да се отнасят до Съвета за сигурност на ООН, "когато някой член на Общото събрание обяви заплаха от агресия. "

Украинската медия припомня, че "въпросът за реформата на Съвета за сигурност на ООН е особено важен с оглед на пълномащабното нахлуване на Русия, която има право на вето и може да блокира всякакви решения, които биха я накарали да носи отговорност за нарушаване на международното право".

САЩ разработват предложение за реформиране на Съвета за сигурност на ООН , което включва разширяване на неговия състав за по-добро представителство, но без предоставяне на право на вето.