Украинският президент Володимир Зеленски беше посрещнат с военни почести в неделя от германския канцлер Олаф Шолц при първото си посещение в страната след началото на руската военна интервенция, съобщава Associated Press.

Зеленски посещава съюзници в търсене на допълнителни доставки на оръжия, за да помогне на страната си да отблъсне руската инвазия, и средства за възстановяване на това, което беше разрушено от повече от година опустошителен конфликт.

Самолет на Луфтвафе откара Зеленски до германската столица от Рим, където той се срещна в събота с папа Франциск и италианския премиер Джорджия Мелони.

В навечерието на неговото пристигане, което се провежда при засилени мерки за сигурност, германското правителство обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност над 2,7 милиарда евро, включително танкове, противовъздушни системи и боеприпаси.

"Вече в Берлин. оръжия. Мощен пакет. ПВО. Реконструкция. ЕС. НАТО. Сигурност“, написа Зеленски в Twitter в неделя, в очевидно позоваване на ключовите приоритети на пътуването си.

След като първоначално се колебаеше да предостави на Украйна смъртоносни оръжия, Германия се превърна в един от най-големите доставчици на въоръжения за Украйна, включително бойни танкове Leopard 1 и 2 и модерната система за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM. Съвременното западно оборудване се смята за решаващо, ако Украйна иска да успее в планираната си контранастъпление срещу руските войски.

Зеленски по-рано се срещна в Киев с президента Франк-Валтер Щайнмайер, държавен глава на Германия, който беше пренебрегнат от Украйна миналата година, очевидно заради предишните му близки връзки с Русия, което доведе до охлаждане на дипломатическите отношения между Украйна и Германия.

Оттогава Щайнмайер и канцлерът Олаф Шолц посетиха Украйна, уверявайки Зеленски в подкрепата си за борбата на страната му срещу руската инвазия. Обявявайки новия оръжеен пакет, германският министър на отбраната Борис Писториус увери, че Берлин ще помага на Украйна "колкото е необходимо“.

След среща с Шолц и други високопоставени служители в канцлерството, двамата лидери се очаква да отлетят за западния град Аахен, където Зеленски ще получи международната награда "Карл Велики“, присъдена на него и народа на Украйна.

Организаторите посочват, че тяхната съпротива срещу Русия е защита "не само на суверенитета на тяхната страна и живота на нейните граждани, но и на Европа и европейските ценности“.

Докато германските лидери изразиха силна подкрепа за Украйна, германските гласоподаватели са разделени по въпроса дали страната трябва да предостави допълнителни оръжия, особено модерни бойни самолети от вида, който Киев иска от своите съюзници, отбелязва Associated Press.