Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова страните от Европейския съюз да увеличат доставките на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, да предоставят танкове и далекобойна артилерия. Той заяви това по време на реч, излъчена чрез видеоконференция на заседанието на Европейския съвет в петък в Брюксел, съобщава Укринформ.

"Моля всяка от 27-те страни от Европейския съюз да реши какво точно можете да направите, за да увеличите доставките на ПВО и ПРО. Това се отнася и за съвременните танкове. Няма разумна причина Украйна да не ги получи сега. Моля ви да покажете лидерство: този, който пръв предостави модерни танкове, ще отвори тази възможност за доставка на целия свят и ще бъде запомнен като един от най-важните защитници на свободата в нашето време“, заяви Зеленски.

Той също така настоява да се предоставят на Украйна повече артилерийски и ракетни системи с голям обсег, които биха могли да ускорят края на руската агресия.

Президентът обясни, че подкрепата за отбраната сега трябва да бъде не по-малка, отколкото през последните шест месеца, Украйна се нуждае от повече модерни оръжия, повече доставки. Според него това е важно за защитата на украинската свобода и самата идея за Европа в глобалната конфронтация с Русия.

"Всичко това е пряко спасяване на милиони животи“, подчерта Зеленски.