На срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел е постигнато споразумение за отпускането на 18 милиарда евро помощ за Украйна за 2023 г., така че Варшава повече няма да блокира утвърждаването на решението. Това съобщава полският вестник Rzeczpospolita, позовавайки се на източник в ЕС.

По данни на изданието, освен за отпускането на помощ за Украйна, лидерите на ЕС са постигнали споразумение по Националния план за възстановяване на Унгария и корпоративния данък, които са били в един пакет и на които Варшава се е противопоставила.

Полша имаше резерва да не оказва помощ на Украйна, а да налага данъци на големите корпорации. Преди това Варшава се противопостави на въвеждането на минимален корпоративен данък върху най-големите бизнес субекти на ниво от 15%. Позицията на Полша беше, че най-големите икономически гиганти трябва да плащат данъци там, където печелят. Въвеждането на такъв данък изисква единодушие в ЕС.

По отношение на помощта на Украйна Полша настояваше страните да разглеждат въпроса всяка по отделно. По време на брифинг за медиите в Брюксел по-рано през деня полският премиер Матеуш Моравецки нарече обединяването на тези въпроси в един пакет "ненужна грешка". Той добави, че Полша подкрепя предоставянето на макроикономическа помощ на Украйна.

Споразумението за макрофинансова помощ предвижда през следващата година Украйна да получи 18 милиарда евро. Тези средства трябва да се използват за финансиране на неотложни нужди на страната, включително възстановяване на критична инфраструктура след руските атаки.

По-рано Politico информира, че Полша блокира отпускането на 18 милиарда евро помощ за Украйна поради пакетно гласуване по други въпроси, които не устройват Варшава.