Украинският президент Володимир Зеленски призова страните, присъстващи на среща на върха на Арабската лига в петък, да подкрепят неговата мирна инициатива за прекратяване на войната с Русия, предава Reuters.

Зеленски, който прави първото си пътуване като президент в Саудитска Арабия, каза в обръщение, че всеки делегат ще получи текста на мирния план от 10 точки и ги помоли да работят с Украйна директно без посредници.

"Каня всички вас, които уважавате мира, да се присъедините към прилагането на мирната формула и по този начин да намалим враждата, войните, страданието и злото“, заяви Зеленски на английски. "Русия е слаба, победихме я, когато имаше повече оръжия в ръцете си. Нейната агресивност не идва от силата, а от разбирането, че времето на империите е отминало."

По думите му, добър пример за това как украинската мирна формула може да бъде от полза за другите е Черноморската инициатива за зърно, която позволи на Украйна, важен износител на зърно, да продължи доставките, включително за страните от Арабската лига.

В допълнение към продоволствената сигурност мирният план на Зеленски включва условие Русия да изтегли всичките си войски от украинска територия, призовава за освобождаване на всички украински военнопленници и търси възстановяване на "радиационната безопасност“ в атомна електроцентрала, окупирана от Русия .

Зеленски благодари на Саудитска Арабия за помощта за освобождаването на някои военнопленници и призова за действия за защита на украинската мюсюлманска общност - препратка към кримските татари в полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г.

"Дори тук на срещата на върха да има хора, които имат различно виждане за войната на нашата земя, наричайки я конфликт, аз съм сигурен, че всички можем да бъдем обединени в спасяването на хората от клетките на руските затвори“, заяви той.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман отбеляза на срещата, че неговото кралство е готово да посредничи между Русия и Украйна.