В обръщение към държавните и правителствени лидери на страните от Европейския съюз, които провеждат среща на върха в Брюксел, държавният глава на Украйна Володимир Зеленски поднови призивите си за предоставяне на далекобойни оръжия за военните на страната му, съобщава британският вестник The Guardian.

Украинският президент говори на срещата на върха на ЕС чрез видеовръзка от движещ се на територията на страната влак, разказвайки последните новини от фронта. В сряда Зеленски посети военни позиции близо до Бахмут, където се срещна с военнослужещи и почете с минута мълчание загиналите във войната. Той посети и Херсонска област.

Неговият разказ за "опустошителните“ сцени, на които е бил свидетел, е бил много "емоционален“ и е оказал голямо въздействие върху 27-те лидери на ЕС и висши служители в Брюксел, които са го чули, отбелязват от редакцията.

Според източник от ЕС Зеленски е отправил предупреждения към европейските лидери за пет фактора, които може да удължат войната, включително забавяне на доставката на ракети с голям обсег, липса на модерни самолети и слабости в западните санкции.

Очаква се лидерите на страните от Общността да одобрят решение за доставка на един милион боеприпаси на Украйна през следващите 12 месеца, за да попълнят намаляващите й запаси.