След масирания обстрел, който руските сили нанесоха срещу Украйна по-рано през деня, държавният глава на страната Володимир Зеленски разпространи запис в Telegram. В рамките му той коментира атаката и определи преминаването на руски ракети през въздушното пространство на Молдова и Румъния като "предизвикателство към НАТО“.

"Няколко руски ракети преминаха през въздушното пространство на Молдова и Румъния. Тези ракети са предизвикателство към НАТО, към колективната сигурност. Това е терор, който може и трябва да бъде спрян. Светът трябва да го спре", подчертава Зеленски в краткото видео.

В петък сутринта две руски крилати ракети са преминали през въздушното пространство на Румъния преди да се насочат за удар по целите си на територията на Украйна, обяви по-рано главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валери Залужни, цитиран от Укринформ. Минитерството на отбраната на Румъния обаче категорично отрече информацията, като отбелязва, че ракетите са минали най-близко на 35 километра от границата на северната ни съседка, съобщава Agerpres.

На свой ред Министерството на отбраната на Молдова отбеляза, че проверява информация за предполагаемо преминаване на ракета над територията на републиката, съобщи за РИА Новости източник от пресслужбата на военното ведомство.

"Засега не даваме никакви коментари. Информацията, която се появи в украинските медии, се уточнява, подробностите ще бъдат обявени по-късно", заяви източникът във военното ведомство в Кишинев.