Украйна ще поиска свикването на заседание на Съвета Украйна-НАТО, като основните теми ще са защитата на въздушното пространство, доставката на системи за противовъздушна отбрана и съответните ракети. Това заяви президентът на страната Володимир Зеленски във видеообръщение, предаде УНИАН.

"Сега работим активно, за да гарантираме, че първата среща на върха за глобален мир през юни е ефективна. Благодарим на всички лидери и държави, които изразиха желание да участват в срещата на върха в Швейцария тази седмица", посочи Зеленски.

Той специално благодари на германския канцлер Олаф Шолц за инициативата и "подходящата международна комуникация", както и за сигналите, които се чуха от Пекин.

"Работим, за да получим повече реална помощ. За да постигнем истинско равенство в защитата срещу тероризма, когато същите, наистина еднакви правила ще се прилагат за нас тук в Украйна, в Европа и в други части на света, когато се сблъскаме с еднакви прояви на терор, същите удари с ракети и безпилотни самолети", подчерта държавният глава.