Украинският президент Володимир Зеленски призова в четвъртък за повече наказателни мерки срещу Русия от страна на Европейския съюз, но новите санкции, които блокът подготвя за първата годишнина от войната, не отговарят на очакванията на Киев, предава Reuters.

Откакто Москва нахлу в Украйна през миналия февруари , ЕС наложи безпрецедентни санкции, насочени към отбранителния и финансовия сектор на Русия, ограничавайки търговията и поставяйки в черен списък около 1500 души и организации, смятани за замесени в разпалването на войната.

Блокът все още е оставил много бизнес връзки недокоснати - включително търговията с диаманти на Белгия с Русия - и 27-те страни от ЕС изглежда до голяма степен са изчерпали обхвата за тежки икономически санкции, за които всички те могат да дадат необходимото си одобрение.

Украйна призова за санкции, насочени към ядрения сектор на Русия, но Унгария - където Русия трябва да разшири атомната електроцентрала Пакш - вече обяви, че ще наложи вето на всеки подобен ход.

"Можем да видим, че скоростта на санкциите на Европа леко се забави, докато Русия увеличава скоростта си на адаптиране към санкциите“, подчерта Зеленски на пресконференция с ръководителя на изпълнителната власт на ЕС, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на посещение в Киев.

Фон дер Лайен отбеляза, че блокът ще има нов пакет от санкции срещу Русия за годишнината от началото на войната, най-големият въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война.

Тя заяви, че таванът на цената на петрола, въведен от ЕС и партньорите от Г-7, струва на Русия 160 милиона евро на ден и че предстои друг таван - за петролните продукти.

"Ние караме Путин да плати за неговата жестока война“, изтъкна тя на пресконференцията. "Русия плаща висока цена, тъй като нашите санкции подкопават нейната икономика, връщайки я назад с едно поколение."

Държавите от ЕС обаче все още не са се споразумели за тавана на цените на петролните продукти, като руските ястреби от блока Полша и балтийските държави настояват за по-нисък таван преди понеделник, когато той трябва да бъде приложен от всички сили на Г-7.

Чешката република предложи по-строги технологични санкции, за да ограничи допълнително способността на Русия да произвежда оръжия и ракети за войната.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова